- seraldekor@gmail.com
- (0452) 234 34 74
MDF VE YONGA LEVHA NEDİR, FARKLARI NELERDİR?
Yonga levha ve MDF mobilya üretiminde, iç mekan dekorasyonunda yaygın olarak tercih edilen ahşap ürünlerdir. Sert yüzeyleri, teknik özellikleri, yapısal formları ile geniş kullanım alanına sahip bu ürünler, odun veya diğer endüstriyel odun atıklarından elde edilir. Malzemelerin hammaddesi ahşap olmasına rağmen imalat yöntemleri farklı olduğu için nitelikleri de değişiklik gösterir. İç mekan dekorasyonu, mobilya üretimi ile ilgilenenler için yonga levha ve MDF arasındaki fark merak konusudur. MDF nedir? Yonga levha nedir? Ürünlerin arasındaki farklar nelerdir? Bu konu hakkında merak ettiklerinize gelin birlikte bakalım.
MDF Nedir?
MDF ahşap lifli hammaddenin yapıştırılması ile imal edilen orta ağırlıklı levha olarak ifade edilebilir. MDF ifadesinin İngilizce karşılığı “Medium Density Fiberboard” olarak tanımlanabilir. Malzeme hafif olması, istenilen boyutlarda kolayca şekillendirilebilmesi, sert yüzey özellikleri ile iç mekan, mobilya dekorasyonunda öne çıkan bir üründür.
MDF’nin üretim tekniği ahşap liflerinin basınç ve yüksek sıcaklık altında reçine ile yapıştırılmasıdır. Geleneksel ahşap ürünleri gibi damar yapısına sahip değildir. Bunun temel nedeni ahşap liflerinden üretilmesidir. Dolayısıyla, sağlamlık açısından masif ahşap kadar mukavemeti yüksek değildir. Nitekim, yapıların taşıyıcı sistemlerinde kullanıma uygun olmasa da iç mekan dekorasyonunda kaplama malzemesi olarak tercih edilir.
MDF’nin ahşap esaslı bir malzeme olmasından dolayı neme, suya karşı dayanımı düşüktür. Ancak üretimde kullanılan farklı reçine ve üretim teknikleri ile biyolojik zararlılara karşı bozunmaya, su ve neme dayanıklı bir ürün haline getirilir.. Orta yoğunluklu levha olması MDF’yi kontrplak gibi malzemelere oranla işleme açısından daha güçlü kılar. Bu özelliği sayesinde ev dekorasyonu için oldukça fonksiyonel bir üründür. Bu yönüyle kullanıcılara çok yönlü kullanım imkanı tanır. Ayrıca, MDF pürüzsüz yüzey özellikleri ile üretilir. Ürünün şekillendirilmesi, boyutlandırılması bu niteliğinden dolayı oldukça kolaydır. Malzemenin ahşap gibi doğal hammadde esaslı olması, üretimde kolay işlemlerden geçirilmesi ile çevre dostu bir ürün olduğu söylenebilir.
Yonga Levha Nedir?
Yonga levha, odunun atık haline gelen talaş gibi küçük parçacıklarının öğütülüp elde edilen karışımın reçineyle yapıştırılmasıyla üretilen bir ahşap ürünüdür. Yonga levha üretiminde ağırlıklı olarak ahşap lifleri yerine atık haline gelen talaş gibi parçacıklar kullanılır. Bu nedenle, mukavemet açısından masif ahşaba göre daha düşük dayanıma sahiptir. Halk arasında sunta olarak da bilinen yonga levha mobilya üretiminde, kaplama malzemesi olarak kullanılan üründür.
Masif ahşaba göre daha ekonomik bir ürün olan yonga levha, düzgün yüzey özelliklerine sahiptir. Pürüzsüz yüzey yapısı sayesinde yonga levha kolayca boyutlandırılarak, vida ibi bağlantı elemanları ile hızlıca şekillendirilebilir. Ayrıca, homojen yapıya sahip olması yonga levhanın hafif olmasına imkan tanır. Ağır ve montajı zor malzemeler yerine iç mekanda duvar kaplaması olarak rahatlıkla tercih edilebilir. Ahşap esaslı olmasından dolayı suya, neme ve rutubete karşı dayanıksız olmasına rağmen imalatında gerçekleştirilen işlemler ile dayanıklı hale getirilebilir. Yonga levhanın en önemli özelliklerinden biri ahşap atıklarının değerlendirilmesine imkan tanımasıdır. Bu özelliği sayesinde ürün çevre dostu bir malzemedir, aynı zamanda atık haline geldiğinde rahatlıkla geri dönüştürülebilir. Küçük odun parçacıklarının tutkallanması ile üretildiği için işlenmesi kolaydır, işçilik maliyetlerinden tasarruf edilmesine olanak tanır.
MDF ile Yonga Levhanın Avantajları
İç mekan tasarımı, mobilya üretimi için işlenmiş ahşap ürünlerinden MDF veya yonga levha yaygın olarak tercih edilir. Kullanım amacına, tasarım tercihine, maliyet ve dayanıklılıkları, avantajlarına göre kullanıcılar işlenmiş ahşap ürünlerinden birini tercih eder. MDF ve yonga levhaların avantajları şu şekilde sıralanabilir:
Ahşap atıkların değerlendirilmesini sağlayan ekonomik ürünlerdir.
Taşıyıcı özellik gerektirmeyen, ev dekorasyonu gibi alanlarda kullanım açısından fonksiyonel malzemelerdir.
Masif ahşaba göre daha ekonomik olmasından dolayı uygun maliyetlidir.
İşlenmesi kolay olduğu için farklı tasarımlarda üretilebilirler.
Vida, çivi gibi bağlantı elemanları ile kolay bir şekilde birleştirilebilirler.
Atık haline geldiğinde kolay geri dönüştürülebilen çevre dostu ürünlerdir.
MDF ile Yonga Levha Arasındaki Farklar
MDF, yonga ahşap esaslı işlenmiş ürünler olmasına rağmen bazı temel farklara sahiptir. Üretim sırasında malzemeye uygulanan işlemlerden dolayı ürünlerin teknik özellikleri birbirinden farklıdır. Yonga levha ile MDF arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:
Yapısal olarak MDF ahşap liflerden üretildiği için yonga levhaya göre daha homejen ve pürüzsüz yüzeyli bir malzemedir.
Desen, boyama, çizim işlemleri için MDF’nin yüzey özellikleri yonga levhaya göre daha uygundur.
Yonga levha MDF’ye oranla daha hafif bir malzemedir.
MDF, yonga levhaya göre nispeten daha uzun ömürlü bir malzemedir.
Sunta daha çabuk çatlayabilir bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, sunta ile üretilen mobilyaların kurulması tek seferlik olabilir. Ancak, MDF ile üretilen mobilyalar birkaç defa tekrar sökülüp monte edilebilir.
MDF mobilya tasarımı için geniş renk yelpazesine sahiptir. Akrilik boya ile MDF farklı renk seçeneklerinde üretilebilir. Ancak, yonga levha akrilik boyayı iyi emmediği için boyama işleminde hazır boya tercih edilir. Ürünün renk seçeneği sınırlıdır
Yonga levhanın suya karşı dayanımı MDF’ye kıyasla daha düşüktür.
İşleme özellikleri bakımında yonga levha MDF’ye göre daha iyi vida tutma özelliğine sahiptir. Buna rağmen, konsol gibi dayanıklı mobilyalar için mukavemeti daha iyi olduğundan MDF tercih edilir.
BLOG
Trendler İçin bizi takip edin.
Kurumsal
- Hakkımızda
- Medya
- Değerlerimiz
- Üretim Tesisleri
- Tedarikçiler
İletişim
Merkez Ofis
Karapınar Mah. 2. Sanayi Sitesi 19. Blok 1157.Sokak No:8/A Altınordu/ORDU
Tel:+90 452 234 34 74
Fabrika
Karapınar, 1167. Sk. No:18, 52200 Karapınar Osb/merkez/Ordu
Tel:+90 452 888 69 69